Helgur

TÅRTJÄVLAR.
Jag har inte glömt att jag lovade recept på mina awesome födelsedagstårtor. Hela dagen innan Majas ettårsdag tillbringades med att baka fyra tårtbottnar, två olika sorter. Vanlig botten och med chokladsmak.
 
Recepten jag använde googlade jag fram och har inte kvar länkarna tyvärr, tänker att folk vet hur man gör tårtbotten? Så skriver inte ut det, det viktiga är ju det som är i och på tårtan!
 
Gjorde tre olika tårtfyllningar. Båda chokladbottnarna blev päronmousse och aftereightkräm i. Vanliga bottnarna blev till en styck vanlig tårta och en rejäl sockerbomb!
Med vanlig tårta menar jag ett lager med vanlijkräm och banan, ett lager med sylt (hallon i det här fallet) och ovanpå vispad grädde och jordgubbar. Den hann jag personligen aldrig smaka, men det måste betyda att den gick att äta?
Sockerbomben innehöll ett lager vanlijkräm, ett lager kolakräm (konserverad, kondenserad sötad mjölk som fick koka i två och en halv timme, sött så tänderna typ ramlade av) och på toppen vispad grädde och Non Stop-godis. Tandtrollen gnuggade minst sagt sina små nävar till det mästerverket...
 
Dom båda andra tårtorna krävde lite mer avancerat bakande, lite sådär så jag nästan fick panik mitt i och ville ge upp. Men dom blev VÄLDIGT goda, så det var det värt. ;)
 
Recept på päronmousse:
 
1,5 dl Kiviks päronkräm
2 msk marsanpulver
 
2 dl vispgrädde
4 konserverade päronhalvor
 
 
Blanda krämen med marsanpulvret.

Hacka päronhalvorna mycket. Blanda ner dem med.

 

Vispa grädden ganska hårt. Vänd försiktigt ner med det andra.
 
Eftersom jag inte hade lyckats köpa päronkräm så kokade jag egen av pärondryck, smakade kanske inte lika mycket som det skulle gjort med fabrikskräm, men det gick fint ändå. Det blev himla fluffigt!
 
Recept på aftereightkräm (här blev det riktigt nervöst...):
 
1 stort paket After Eight
5 dl grädde
2 st gelatinblad
1 krm vaniljsocker

1. Lägg undan 20 rutor till garnering, smält resten av after eighten med grädden i en kastrull. Låt smeten kallna i en bunke i kylskåpet, gärna över natten. Det är viktigt att grädden är riktigt kall innan den vispas upp, annars blir den lös.
2. Blötlägg gelatinbladen i iskallt vatten.
3. Vispa ner vaniljsocker i den kalla gräddsmeten. Använd sedan elvisp för att vispa after eightgrädden. Vispa inte för hårt, då kan grädden skära sig. Jag vet, det är ett kritiskt moment, men kan jag, så kan du. Tänk bara på att konsistensen ska bli samma som vispad grädde, så blir det bra.
4. Smält gelatinet i 2 msk vatten i en kastrull och rör snabbt ner. Använd en vanlig visp och rör försiktigt.

Lägg ett lager med mousse, ett lager med kräm. Sen hade jag på chokladgrädde överst och dekorerade med after eight. Blev så sjukt gott!
Sköt lite över målet och fick en hel chokladtårta över...men den räckte i två dagar på jobbet med nöjda kollegor som bonus. ;)

Kommer dröja minst ett år innan jag bakar tårtor igen!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress